Kuchnia

sałatki

Dziś propozycja na ciekawą w smaku i bardzo dekoracyjną sałatkę.
Zestawienie młodego bobu i tuńczyka daje rewelacyjny smak.
Pozostałe składniki można komponować według uznania.

Składniki na sałatkę:

kilka liści ulubionej sałaty
garść rukoli
miseczka ugotowanego i obranego bobu
puszka (ewentualnie dwie- w zależności od ilości sałatki) tuńczyka w oleju
6-10 szt. czarnych oliwek
pół średniej czerwonej cebuli
kilka koktajlowych pomidorów lub/i jeden średniej wielkości
pół białej / czerwonej papryki
1-2 łyżki pestek słonecznika
dymka lub/i koperek


Składniki na sos:

pół szklanki oliwy z oliwek
3-5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z połowy cytryny
sól, czarny pieprz
starty ząbek czosnku (opcjonalnie)

Bób umyłam i zalałam zimną wodą.
Gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
Można dodać świeżego koperku, który doda mu smaku.
Odstawiłam go do ostygnięcia.
Kolejno do miski wkładałam:

porwane liście sałaty i rukolę,
cienkie piórka czerwonej cebuli i pokrojone pomidory.
kawałki pokrojonej papryki, wydrylowane i pokrojone czarne oliwki.
Kolej na obrany bób.
Na koniec dodałam tuńczyka.
Uprażyłam pestki słonecznika.
Dodałam pokrojoną dymkę.
Sałatkę wymieszałam i polałam sosem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation