Kuchnia

na obiad

Zupa z soczewicą i warzywami | Ammniam

2/3 szkl. czerwonej soczewicy,
2-3 pokrojone w kostkę ziemniaki,
1-2 pokrojone w kostkę marchewki,
1/2 małego selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
1,5 l wody,
250 ml przecieru pomidorowego,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
1 łyżeczka majeranku,
1łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka oregano,
1/2 łyżeczki curry,
sól.

W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać 1,5 wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchewkę, a po chwili również ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować. Pod koniec gotowania, gdy soczewica i warzywa będą prawie miękkie wlać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, majerankiem, oregano, curry i sodką mieloną papryką.

Wskazówki:

W wersji dla dorosłych zupę można przyprawić pieprzem cayenne.
Gdyby zupa była zbyt kwaśna można jej smak zrównoważyć dodając troszkę soku jabłkowego lub przecieru jabłkowego.
Jeśli dzieci nie lubią kawałków pokrojonych warzyw zupę można zmiksować na krem.
Zupę można podawać z grzankami lub chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation