Kuchnia

torty

Tort "Plaster Miodu"


Przepis pochodzi z bloga: Olga's flavour factory. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich zmian.
Składnik na ciasto:

pół szklanki mleka
3 łyżki miodu
1 szklanka cukru
4 kopiaste łyżki masła
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
5 łyżek kakao
1 jajko
około 3 szklanek mąki pszenne
Wykonanie:
1. Do średniego garnka przełóż: mleko, miód, cukier, masło, kakao.

2. Gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru.
3. W osobnym naczyniu połącz ocet z sodą i kiedy zacznie się pienić dodaj miksturę do rondla. Mieszaj


4. Następnie połącz masę kakaową z jajkiem - mieszaj intensywnie trzepaczką, aby jajko się nie ścięło.
5. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut.
6. Zacznij masę stopniowo łączyć z mąką - mieszaj.

Kiedy masa będzie gęsta i ciężko będzie się ją mieszać, przełóż ją na posypaną mąką stolnicę.
Dodaj mąkę, aby uzyskać konsystencję plasteliny.
7. Uformuj z ciasta cygaro, które podziel na pół, a następnie każdą z części na 5.

8. Każdy z kawałków rozwałkuj na uprzednio przygotowanych kawałkach papieru do pieczenia, z odrysowanej na nich 25cm tortownicy.

9. Placki można jeszcze potem wyrównać przykładając do nich spód tortownicy i odcinając niepotrzebne kawałki.

10. Każdy z placków nakłuj w kilku miejscach widelcem.

11. Każdy okrąg piecz przez około 4-6 minut w piekarniku nagrzanym do około 180-190 stopni C.
12. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Na Krem:

4 kopiaste łyżki mąki
3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
3 duże żółtka
1 laska wanilii
1 łyżeczki esencji waniliowej
2 kopiaste łyżki masła
1 szklanka zimnej kremówki

Wykonanie:

1. W rondlu zacznij podgrzewać mleko z laską wanilii (już bez ziarenek). Mleka nie zagotowuj, ale odstaw z ognia, kiedy pojawi się na nim pianka.
2. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem.
3. Połącz żółtka z ziarenkami wanilii i stopniowo przesiewaj do nich mąkę oraz skrobię. Mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
4. Do masy jajecznej dodaj około 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj trzepaczką
5. Ponownie wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka i szybko wymieszaj.
6. Następnie postaw garnek z mlekiem na ogień i stopniowo przelewaj do mleka masę jajeczną szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia masy.

7. Dodaj do budyniu masło, esencję i dokładnie wymieszaj. Wyjmij laskę wanilii.

8. Przelej budyń do miseczki i przykryj go folią spożywczą (folia musi dotykać budyniu), aby zapobiec utworzeniu się skórki. Wstaw naczynie do lodówki do całkowitego ostudzenia.

9. Ubij luźniejszą bitą śmietanę i wciąż miksując dodawaj do niej stopniowo zimny budyń.
10. Smaruj kremem zimne placki (u mnie około 2,5 łyżki kremu na warstwę).
11. Po posmarowaniu wszystkich warstw połóż na wierzchu papier do pieczenia, a nim ciężką książkę. Zostaw na około 2 godziny, aby warstwy lekko namokły (można schować do lodówki, ale u mnie był chłodny dzień, więc ciasto zostało na stole).

Składniki na masę dekoracyjną:

57 gramów miękkiego masła
pół puszki masy krówkowej/kajmakowej
1/4 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
2-3 łyżki wrzącej wody
3 listki żelatyny
1. Namocz w zimnej wodzie listki żelatyny.
2. Ubij masło z masą krówkową.


3. Odsącz żelatynę z nadmiaru wody i połącz ją z wrzątkiem. Wymieszaj i dodaj do niej około 1 łyżki śmietany. Szybko mieszając dodaj resztę śmietany, następnie dodaj płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksuj, aby nie powstały grudki.
4. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta.
5. Udekoruj masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłóż ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową
6. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.
7. Delikatnie zdejmij z ciasta folię i udekoruj ciasto pszczółkami (zrobiłam je z marcepanu, lukrecji i płatków orzechowych).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation