Kuchnia

Ciacha i inne pyszności

Babeczki kawowe
Czy jest coś lepszego od kubka parującej kawy w zimowe popołudnie? Jest. Kawowe babeczki! Niepowtarzalny smak i aromat można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso, jeśli jednak goście są już tuż tuż i nie ma czasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii… nie trzeba się do tego przyznawać).



Składniki:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szkladnki cukru

2 lyżeczki cukru waniliowego

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (lub małe czekoladowe dropsy)

orzechy laskowe



1 jajko

0,5 szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 filiżanka świeżo parzonego esspresso



składniki na krem z twarożka:

(zobacz link tutaj)



Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz przestudzoną kawę i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i razem z orzechami (część odkładamy do dekoracji) dodajemy do masy i mieszamy.

babeczki cappuccino

babeczki cappuccino 3

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.

babeczki cappuccino 4

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

babeczki cappuccino 5

Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.

(zobacz link tutaj)

Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

6babeczki cappuccino 6

babeczki cappuccino 7

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem i orzechami. Możemy wykorzystać także czekoladową polewę – gotową lub zrobioną własnoręcznie. Do zrobienia polewy można wykorzystać miniatrurowe naczynie do fondue. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy nieco mleka lub wody, rozpuszczamy nad płonącą świeczką ciągle mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation