Kuchnia

Napoje

Likier piernikowy - Proste i Smaczne Przepisy

Składniki:
spirytus 90 % 170 ml
wódka 85 ml
kora cynamonowa 12 g
kardamon 5 sztuk
anyż 5 g
ziele angielskie 3⁄5 g
pieprz czarny 150 g
imbir w proszku 1 g
Nutella 150 g
śmietana 12% 500 ml
mleko 300 ml
cukier puder 100 g

Wszystkie przyprawy wrzucić do butelki. Wlać spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsnąć butelką. Po tym czasie zlać alkohol przez dwukrotnie złożoną gazę. Zagotować śmietankę z mlekiem i cukrem pudrem. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki gianduję. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie dodać zlany wcześniej alkohol. Dokładnie wymieszać. Gotowy likier przelać do czystych, wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić na 2-3 dni aby się przegryzł.
Tak przygotowany likier można przechowywać w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni. Po tym czasie został wypity więc nie wiem czy dłużej by wytrzymał. Dla pewności można go trzymać w lodówce, ale wówczas będzie bardziej gęsty.
Z podanych ilości wyjdzie nam około 1250ml likieru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation