Kuchnia

Napoje

Zdjęcie 1 - Hyćka (czarny bez) z % przepis -

Hyćka (czarny bez) z % - SKŁADNIKI:
około 30 baldachów kwiatów czarnego bzu (pełnych pyłku)
1,1 kg cukru
85 dag wody
3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki
3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki
1l spirytusu
Hyćka (czarny bez) z % - PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy syrop z wody i cukru. Studzimy. Cytryny parzymy, kroimy na cienkie plasterki. Z baldachów bzu odcinamy delikatnie grubą łodyżkę. Nie myjemy ich aby nie zmyć pyłku. W wyparzonym słoju układamy na przemian kwiaty bzu i cytryny, zalewamy syropem. Słój zatykamy gazą i odstawiamy na około 10 dni w miarę słoneczne miejsce – w tym czasie dwa razy mieszamy wyparzona łyżką. Kiedy napój zacznie fermentować przecedzamy go i dodajemy plasterki limonki i spirytus. Całość mieszamy i pozostawiamy w zamkniętym słoju na 48h. Po tym czasie wyciągamy plastry limonki. Pozostawiamy do przegryzienia na minimum miesiąc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation