Kuchnia

desery

Baton nugatowo-mleczny a'la knoppers
Składniki na masę mleczną:
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru
175g masła 82% (!)
1 szkl. mleka w proszku tłustego sypkiego

Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć do białości. Powoli wlewać mleko z cukrem a na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku. Dokładnie utrzeć

Składniki na masę nugatową:
160g nutelli
100g masła 82% (!)
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki orzechów mielonych
100g orzechów laskowych ( i tylko takich !)

Orzechy uprażyć na patelni pod przykryciem. Gdy są już gotowe wysypać na ściereczkę, zawinąć tworząc coś na wzór tobołka i dokładnie je wygnieść ręką (powinny nam ładnie odejść skórki). Obrane orzechy posiekać.
Masło utrzeć do białości, dodawać powoli nutellę i kakao oraz zmielone orzechy. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.

ponadto:
3 szt wafli
70g czekolady mlecznej
70g czekolady gorzkiej

Czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej.
Na pierwszy wafel rozsmarować masę czekoladową, przykryć drugim waflem i rozsmarować masę mleczną. Na wierzchu układamy ostatni blat waflowy. Dociskamy deseczka i wstawiamy na chwilę do lodówki by stężało.
Po tym czasie kroimy na równe kwadraty i maczamy każdy z nich w rozpuszczonej czekoladzie (delikatnie, sam wafel od strony mlecznej masy). Można również posmarować całość wafla i dopiero pokroić. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation