Kuchnia

Naleśniki, placki,racuchy

Placuszki z Cukinii

Składniki:

cukinia [1 ]
papryka czerwona [1 ]
cebula biała [1 ]
czosnek [2 ząbki]
ziemniaki [2 szt.]
koperek
sól
pieprz
curry
jajka [2 szt.]
mąka pszenna

Przygotowanie:

Dużą cukinię myjemy i tarkujemy na warzywnej tarce o grubych oczkach razem ze skórką ( ja wrzuciłam do robota - polecam, palce mam całe ;D)

Cukinię posolić, odczekać chwilę, dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku.

Na tej samej warzywnej tarce poszatkować paprykę. Ja niechcący wrzuciłam też ziemniaki, miały iść na mniejszą, ale w ten sposób wyszły też ok ;)

Na tarce o mniejszych oczkach zetrzeć cebulę i dwie główki czosnku.

Wszystko wymieszać, ponownie odcisnąć, wbić dwa jajka, około 100-150 gram mąki ( zależy od wielkości naszej cukinii), dodać sól, pieprz, łyżeczkę curry i poszatkowany koperek ( ja dodałam około dwie stołowe łyżki - uwielbiam koperek :D)

Po wymieszaniu wszystkiego smażyć na rozgrzanym oleju, aż zrobią się rumiane z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation