Święta i uroczystości

wielkanoc

Malinowy mazurek:

200g mąki
140 g zimnego masła
1 żółtko
70 g cukru pudru
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim formę o wielkości ok. 20×30 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) – zostawiamy brzegi o wysokości ok. 1 cm.

Pieczemy w temperaturze ok. 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 10-15 minut. Studzimy.

Masa malinowa:

200g białej czekolady
4,5 łyżki śmietanki kremówki
500g mrożonych malin
5 łyżek cukru
Płatki migdałowe do posypania
Maliny podgrzewamy w rondelku. Gdy są już miękkie i puszczą sok, dodajemy cukier. Dusimy ok. 30 minut, a następnie blendujemy i przelewamy przez gęste sitko – musimy uzyskać bezpestkowy mus malinowy. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy metalową miskę, do której wkładamy połamaną czekoladę i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną, zestawiamy z ognia. Masa musi trochę przestygnąć. 2 łyżki musu malinowego rozsmarowujemy na cieście. Pozostały mus łączymy z masą czekoladową i wylewamy na spód mazurka. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation