Kuchnia

jajka-różne

Jajka z pieczarkami

Składniki:

• 8 jajek
• 30 dag pieczarek
• szczypiorek
• majonez
• przyprawy – sól i pieprz
• pół małej cebuli
Sposób Przygotowania:

Gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na pół i z każdej połowy wyjmujemy delikatnie żółtko, które umieszczamy w głębszym talerzu. Wszystkie żółtka dokładnie kruszymy. Białka odkładamy na duży talerz.
Umyte pieczarki ścieramy na drobnej tarce i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Można dorzucić na patelnię niewielką ilość cebuli, ale nie jest to konieczne. Smażymy do chwil odparowania wody i na koniec solimy.
Ostudzone pieczarki dołączamy do żółtek, dodajemy odrobinę majonezu i dokładnie mieszamy w celu osiągnięcia masy do nafaszerowania jajek. Dodajemy pieprz i sól (w zależności od potrzeby).
Gotową masę wkładamy do wgłębień po żółtkach. Staraj się wykorzystać cały farsz, aby nic nie zmarnować. Na koniec nakładamy majonez i posypujemy szczypiorkiem.
Liczbę składników, w zależności od potrzeby, można zwiększyć lub zmniejszyć. Na moim naczyniu mieści się 16 połówek jaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation