Kuchnia

cooking

Zimny torcik melonowy
Składniki ciasta:
2 żółtka jaj
2 łyżki gorącej wody
90 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1, 5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka jaj
Tortownica o śr.24-26 cm

Nadzienie:
1, 1 kg melona
4 łyżki soku z cytryny
75 g cukru
40 g żelatyny
500 g crème fraiche

Dodatkowo:
0, 5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ulubionego likieru ( np. pomarańczowy, porzeczkowy)
Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Żółtka ubić z gorącą wodą na pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewać mąki do masy żółtkowej. Ubić białka na sztywno i połączyć delikatnie pianę z ciastem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem. Piec około 20 minut.

Wystudzić na kratce, obciążając lekko powierzchnię ciasta ( będzie równe)

Melona przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką pestki, obrać ze skóry. Odkroić dwa plastry gr. 1 cm i wyciąć małą foremką ozdoby(np. serca). Do niewielkiego naczynka wlać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżkę likieru. Włożyć 16 motywów wyciętych z melona i zamieszać. Odstawić do lodówki.

Pozostały melon, pokroić w kostkę i zmiksować na pulpę. Dodać 4 łyżki soku z cytryny, cukier i dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i połączyć z czterema łyżkami pulpy owocowej (można podgrzać na małym ogniu) Domieszać pozostałą pulpę owocową i wstawić do lodówki na 15 minut.

Crème fraiche, delikatnie łączyć z tężejącą masą melonową. Rozprowadzić na cieście biszkoptowym zamkniętym obręczą tortownicy. Wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem ozdobić namoczonymi w likierze motywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation