Kuchnia

cooking

Sernik jagodowy.

Spód:

•150 g pokruszonych herbatników
•70 g rozpuszczonego masła*


Masa:

•1 kg trzykrotnie mielonego sera (używam "wiaderkowego" President)
•250 g cukru (dałam 200 g)
•5 jajek
•3 łyżki mąki
•300 g jagód (dałam 350 g)




*Ja zwykle robię podwójną porcję ciastek i masła i 2/3 przeznaczam na spód, a 1/3 posypuję po wierzchu.




Herbatniki wymieszać z masłem. Tortownicę wyłozyć folią aluminiową, wgnieść masę w spód, schłodzić przez 15 minut.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować, na końcu dodając pojedynczo jajka i miksując po każdym.
Wylać masę na ciasteczkowy spód, posypać resztą herbatników (jeśli decydujemy się na wierzchnią warstwę) piec 55 minut na 180 stopniach. Schłodzić conajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

http://budynwaniliowy.blogspot.se/2011_10_01_archive.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation