Kuchnia

jedzonko

Pieczone bataty boczkiem i warzywami

Składniki (4 sztuki):

1 duży batat (słodki ziemniak) ok. 500 g
1 cebula czerwona
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka szczypiorku
150 g boczku parzonego
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
oliwa z oliwek
Batata umyć, wyszorować z piasku i pokroić na 4 podłużne plastry o równej grubości. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 15 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, przewrócić bataty na drugą stronę, lekko posolić oraz skropić oliwą. Piec kolejne 15 minut, uważając by cukier z ziemniaków nie zaczął się przypalać.

W czasie, gdy bataty się pieką przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie na patelni przez około 5 minut. Następnie pokroić paprykę w kostkę i również podsmażyć, a na końcu zrobić to samo z boczkiem pokrojonym na kawałki.

Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.

Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Na każdy plaster nałożyć sos śmietanowo – majonezowy ze szczypiorkiem, a następnie boczek, cebulę i paprykę. Całość zapiekać w piekarniku przez około 5 – 10 minut w temperaturze 200°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation