Kuchnia

jedzonko

Sznycle z indyka ze szparagami i boczniakami -

SKŁADNIKI
100 g kaszy gryczanej
8 szparagów
1 cebula
200 g boczniaków
4 sznycle z indyka
2 łyżeczki świeżego tymianku (można ewentualnie zastąpić suszonym)
2 łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki masła
2 łyżki oleju
parmezan, ilość - jak kto lubi
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy przez 15 minut. Odstawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 10 minut, żeby wchłonęła wodę. Odcedzamy, przesypujemy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę masła i przykrywamy.
Sznycle delikatnie rozbijamy i marynujemy w 2 łyżkach oliwy, łyżeczce tymianku i soku z cytryny (trafiłam na cytrynową odmianę tymianku, dzięki czemu nie musiałam dodawać cytryny - bardzo polecam).
Boczniaki i obraną cebulę kroimy w kostkę a szparagom usuwamy końcówki i kroimy na 3 cm kawałki (najładniej będę wyglądały krojone pod kątem). Jeśli są grube, kroimy jeszcze wzdłuż.
Na dużą patelnią dajemy 1 łyżkę masła , 1 łyżkę oleju i łyżeczkę świeżego tymianku Po rozgrzaniu dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy boczniaki, solimy, pieprzymy i przyprawiamy gałką muszkatołową a po kolejnych 3 minutach wrzucamy szparagi. Jeśli patelnia będzie sucha, dodajemy masło. Smażymy, wciąż od czasu do czasu mieszając, aż szparagi będą miękkie.
Mieszankę warzywną wysypujemy do miseczki i na tą samą patelnię dajemy łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje sznycle. Smażymy po 2-3 minuty, aż będą delikatnie złociste.
Na talerze wykładamy kaszę, na nią duszone warzywa i sznycle. Posypujemy parmezanem i dekorujemy tymiankiem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation