Kuchnia

jedzonko

Krewetki na ostro z makaronem

Składniki
(na jedną porcję)
garść krewetek (ok. 150 g)
150 g makaronu (najlepszy jest spaghetti)
ząbek czosnku
pół pęczka szczypioru
niewielki kawałek imbiru (ok 2 mm)
pół czerwonej papryki
garść liści kolendry
sól
biały pieprz
ostra papryka chili (u mnie w młynku)
łyżka oleju sezamowego (lub oliwy)

Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. W czasie, gdy makaron się gotuje, na rozgrzanym oleju sezamowym szklimy pokrojony drobno czosnek (nie może się przypalić), po czym dorzucamy pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i pokrojony drobno imbir. Chwilę smażymy, po czym dodajemy krewetki i znów smażymy. Krewetki potrzebują ok. 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chili. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy pokrojony drobno szczypior i liście kolendry. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation