Inne

Tricki

Jaka powinna być kolejność ustawiania sprzętu oraz mebli kuchennych?
Zachowanie właściwej kolejności sprzętów i odpowiednie ustawienie szafek zapobiegnie nadmiernemu dreptaniu po kuchni. Sprzęty powinny być więc ustawione zgodnie z kolejnością wykonywanych czynności podczas gotowania.
Najbliżej drzwi ustawiamy lodówkę – nasz magazyn wiktuałów.
Nieco dalej, oddzielony krótkim blatem (ok. 40–60 cm), na który wygodnie jest wykładać produkty z lodówki – zlewozmywak (to w naszej „kuchennej fabryczce” etap procesu mokrego: mycie warzyw czy mięsa, skrobanie marchewki, ociekanie sałaty).

Między zlewozmywakiem a następnym sprzętem powinien być główny blat roboczy (długości od minimum 60 do 120 cm, a nawet 160 cm). To tu wykonujemy większość prac: siekamy jarzyny, mieszamy sałatki, obtaczamy kotlety, robimy kanapki.
Teraz kolej na płytę grzewczą, czyli miejsce smażenia, pieczenia i gotowania.
Ciąg zabudowy (roboczy) kończy niedługi blat za płytą (40–60 cm zupełnie wystarczy do nakładania potraw na talerze, które stąd przenosimy na stół).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation