Kuchnia

kuchnia

Kremowy sernik krówkowy

Tagi: wielkanoc, pyszny sernik, sernik kajmakowy, sernik z masa krówkową, sernik karmelowy, sernik toffi, Boże Narodzenie, serniki i ciasta serowe, sernik z krówkami, serniki pieczone, serniki, sernik


kwi 18 2012 6:18



Kremowy sernik krówkowy

Składniki

Ciasto:
•1 i 1/3 szklanki mąki
•120 g masła
•1/3 szklanki cukru pudru
•3 łyżki kakao

Masa serowa*:
•750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
•5 jajek
•½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
•300 g krówek
•200 ml śmietany kremówki, nieubitej
•aromat śmietankowy

Dodatkowo:
•50 g orzechów włoskich
•150 g krówek
•kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mąkę, cukier i kakao wymieszać. Dodać przestudzone masło, zagnieść ciasto (ciasto będzie dość suche, kruszące, ale nie szkodzi).Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków tortownicy nie wykładać, natłuścić. Ciastem wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21-22 cm i lekko ugnieść.

Krówki rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka. Odrobinę przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem (białek nie oddzielamy od żółtek). Stopniowo dodawać ser i dalej ucierać. Dodać aromat, śmietankę i masę krówkową. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na ciasto.

Sernik piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wierzch udekorować orzechami, polać stopioną masą krówkową. Oprószyć odrobiną soli morskiej (niekoniecznie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation