Kuchnia

kuchnia

Miodownik
CIASTO
400g mąki
180g brązowego cukru
150g gorącego miodu o wyrazistym aromacie (spadziowy, gryczany)
2 jajka
1 łyżeczka sody

Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Wszystkie składniki porządnie zagnieć. Ciasto jest niewdzięczne i potwornie lepi się do rąk. Pomagaj sobie niedużą ilością mąki. Ciasto podziel na trzy równe porcje, wyłóż jedną na blasze - najlepiej wygnieć palcami, potem ewentualnie wyrównaj wałkiem. Piecz przez około 15-17 minut, aż się zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i po 1-2 minutach ściągnij z blachy. Jeśli będziesz zwlekać, to potem go nie oderwiesz! Blaty szybko twardnieją i stają się kruche na brzegach. Ciasto z pewnością przylepi się do spodu, więc pomóż sobie nożem i po prostu je "odetnij".
Być może wyłożenie ciasta na pergaminie do pieczenia zaoszczędzi czasu i nerwów? Nie próbowałam, ale może się udać. Jeśli tylko masz na tyle cierpliwości.

MASA
300ml śmietany 18%
120g cukru pudru
200g zmielonych orzechów włoskich
20g cukru waniliowego
1 łyżka masła

Śmietanę wlej do garnka, dodaj cukier i masło. Podgrzej na małym ogniu, a gdy wszystko się zagotuje, ściągnij garnek z palnika i dodaj orzechy. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Gotową masę przełóż blaty ciasta.

POLEWA
100g gorzkiej czekolady
50ml mleka
50ml śmietany 30%
1 łyżka masła

Zagotuj mleko i śmietanę w rondelku, od razu zdejmij z gazu. Wrzuć posiekaną czekoladę oraz masło i odczekaj kilka chwil.Gdy czekolada i masło się roztopią, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Lekko przestudzoną masą obficie oblej ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation