Kuchnia

DOMOWE PIECZYWO -

3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250ml)
- 1 łyka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 40g drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oleju
- do posmarowania: 1 jajko i mleko
- do posypania: sezam, mak, siemię, kminek, słonecznik, czarnuszka itd...

Wykonanie:

Wieczorem przygotować ciasto. Mąki przesiać do miski, w miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Do mąki dodać sól, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką , aż składniki się połączą. Następnie ciasto przełożyć na blat, zagniatać przez 5 minut, zostawić na następne 5 minut , aby odpoczęło. Po tym czasie jeszcze zagniatać przez ok. 3 minuty.
Wyrobione ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, nakryć i wstawić na noc do lodówki.
Ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba (u mnie Moulinex program 13).
Rano wyjąć ciasto i podzielić na 12 części , uformować bułeczki i położyć na blachę.
Sposób zawijania bułeczek zaciągnęłam od atina_bc, polecam!
Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać.
Piec 20-25 min w temperaturze 220 oC, studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation