Uroda

uroda

Siemię lniane- mielone czy całe?

Teoria Nr 1: Należy spożywać całe siemię, bo to sklepowe mielone jest odtłuszczone (możecie sprawdzić na opakowaniu), a tłuszcz lniany jest bardzo korzystny (to tłuszcze omega 3), kupowanie odtłuszczonego nie ma większego sensu. FAKT.

Teoria Nr 2: Należy spożywać siemię zmielone, bo twarde osłonki ziaren uniemożliwiają dotarcie do cennych składników we wnętrzu ziaren (właśnie tłuszczu, ale również lignanów o działaniu antyrakowym). FAKT.

Co więc pozostaje w tej sytuacji? Kupić pełne ziarna - mamy pewność, że nie są odtłuszczone, a więc zawierają wszystkie korzystne dla zdrowia substancje i zmielić je - żeby mieć pewność, że wydobywamy z nich wszystko, co najlepsze :) Jeśli zaś chodzi o czas mielenia, najlepiej by było to niedługo przed spożyciem, żeby ograniczyć utlenianie tłuszczów.

Źródło:
Flaxseed and Breast Cancer: The Take-Home.


odżyw(i)am!: Siemię lniane- mielone czy całe?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation