Kuchnia

wypieki

Mazurek orzechowo-mleczny

Na blaszkę o wymiarach ok. 20×20 cm
Ciasto:
125 g mąki
75 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa:
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
orzeszki ziemne do dekoracji (opcjonalnie)

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, a następnie mąkę przesianą z solą. Ucieramy do uzyskania wilgotnych okruchów. Wtedy zagniatamy ciasto ręcznie.

Ciastem wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując niewysoki brzeg. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż będzie jasnozłote. Po upieczeniu studzimy.

Masło orzechowe ucieramy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę. Na koniec dosypujemy mleko w proszku i miksujemy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na ostudzonym cieście i dekorujemy według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation