Kuchnia

Torty i ciasta-przepisy

Sernik lekki jak piórko
Przepis:
(na tortownicę o średnicy 20 cm)

100 gram herbatników (petit beurre)
50 gram miękkiego masła
300 gram serka twarogowego (sernikowego)
200 gram tłustej śmietany
50 gram cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

owoce lub konfitura do dekoracji

Herbatniki miksujemy na drobne okruchy (w malakserze), dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do tortownicy, wykładamy dno i brzeg na około 2 cm. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Twaróg miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny, aż cukier się rozpuści. Śmietanę ubijamy, dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Masę układamy na spodzie w tortownicy, wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem wyjmujemy sernik z tortownicy i na wierzchu układamy owoce lub konfiturę. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation