Kuchnia

Torty i ciasta-przepisy

Moje Wypieki | Sernik creme brulee
Składniki na masę serową:

750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
1 puszka (400 g) mleka słodzonego skondensowanego
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
1 łyżeczka pasty z wanilli lub ekstraktu z wanilii
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - dzięki temu sernik nie urośnie i nie opadnie, pozostanie równy jak stół.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Z zewnątrz foremkę owinąć podwójnie folią aluminiową (woda nie może się dostać do środka formy). Do formy przelać masę serową (będzie bardzo rzadka!). Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*.

Składniki na crème brûlée:

4 żółtka
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (np. domowego cukru waniliowego)
300 ml śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić źółtka z cukrem. Utrzeć, do momentu kiedy żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodać śmietanę kremówkę i zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia.

Dodatkowo:

3 łyżki cukru, do karmelizacji
Wykonanie

Sernik wyjąć z piakarnika, sprawdzić jego powierzchnię - powinna być ścięta i sprężysta na całej powierzchni, a szczególnie na środku (jeśli nie jest - umieścić sernik z powrotem w piekarniku i dopiec).

Temperaturę w piekarniku obniżyć do 120ºC.

Delikatnie, łyżką wazową, wylać na sernik masę crème brûlée. Wstawić do piekarnika i piec (już bez kąpieli wodnej) dodatkowe 45 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w temperaturze pokojowej.

Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Kolejnego dnia sernik wyjąć z lodówki, usunąć obręcz tortownicy, przełożyć na paterę.

Powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier skarmelizować przy pomocy palnika.

Sernik pokroić i podawać.

* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation