Kuchnia

czekolada, trufle

Składniki na około 20 sztuk:

25g masła

5 łyżek śmietanki kremówki

225g dobrej białej czekolady

6 łyżek sezamu

Do przybrania:

100g białej czekolady

25g deserowej czekolady

Sezam wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor.

Masło i śmietankę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę, zdjąć z ognia.

Połamać czekoladę i dodać do masy. Cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, wsypać sezam.

Wyłożyć płaską formę papierem do pieczenia. Przełożyć na nią masę, równomiernie rozprowadzić i schładzać około 2 godzin (najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy masa już trochę stwardniała, ja czekałam 1 godzinę).

Gdy masa stwardnieje, odrywać ją po kawałku i formować małe kulki. Odstawić je na 30 min w chłodne miejsce.

Do ozdobienia trufli roztopić białą czekoladę. Zanurzać kulki w czekoladzie i czekać, aż nadmiar spłynie do miski. Odstawić je na pergamin i roztopić deserową czekoladę. Przełożyć ją do foliowego woreczka z odciętym rogiem i tworzyć wzorki na czekoladkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation