Kuchnia

warzywnie

Sałatka nie tylko na zimę- marynowana

Składniki

4 kg ogórków
1,5 kg marchwi
1 kg cebuli
1 kg papryki
zalewa:
1 szklanka octu 10% JAMAR
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżki soli
2 łyżki pieprzu
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Ja dodałam troszke szczypiorku,ale na prawdę malutko,od czasu do czasu troszkę zieleni przebija ze słoiczka...

Ogórki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation