Kuchnia

zupy

zupa chrzanowa... - - mniam....mniam... - bloog.pl


..na świąteczne śniadanie zamiast żurku polecam zupę chrzanową. Chrzan był ze słoiczka, chociaż zapewne ze świeżo startego chrzanu była by lepsza, może kiedyś taką zrobię...





3 kawałki białej kiełbasy,
2 cebule,
ziele angielskie, liść laurowy, grzyby suszone,
sól, cukier,pieprz
1 słoiczek chrzanu 200 ml lub jeszcze lepszy świeżo starty chrzan
mała śmietana 18%,
2 łyżki mąki (niekoniecznie),
4 jajka,


Nastawiamy wodę około 1,5 litra z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku. Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę kroimy na kawałki i wrzucamy na talerz nalanej zupy. Zupę podajemy bardzo gorącą...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation