Święta i uroczystości

WIELKANOC PRZEPISY

Cucina della Felicità: Wielkanocne śniadanie nieco inaczej: jajka w koszulkach na tartaletkach cebulowych
Składniki na 6 porcji:
(przepis Michela Roux z książki "Jajka")
700g cebuli pokrojonej w talarki
150g masła
200ml śmietany kremówki
50g fety pokrojonej w kostkę (albo sera koziego)
dwie gałązki świeżego tymianku albo łyżeczka suszonego
sól i pieprz do smaku

arkusz ciasta francuskiego

6 jajek

rzeżucha do dekoracji


Nadzienie do tartaletek można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przed podaniem jedynie podgrzać:
Masło rozpuścić w rondelku o grubym dnie. Dodać cebulę pokrojoną w talarki. Zmniejszyć ogień i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając co 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę kremówkę, tymianek i fetę. Dusić kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie tartaletek:
Piekarnik nagrzać do temperatury 170C.
Z zimnego ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy około 10-12cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na każde koło nakładać farsz cebulowy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż ciasto będzie zarumienione i chrupiące.

Pod koniec pieczenia się tartaletek przygotować jajka w koszulkach:
Zagotować wodę z łyżką octu. Na łyżkę wazową delikatnie wbić jajko. Wkładać jajka do gotującej się wody, w miejsce, w którym woda "burzy się" najbardziej. Lekko zmniejszyć ogień i gotować około 1,5 minuty. Równocześnie można przygotowywać 4 jajka. Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z nadmiaru wody. Jeśli białko będzie zbyt postrzępione, delikatnie przyciąć boki jajek, tak żeby przypominały "kulki".

Jajka w koszulkach układać na tartaletkach cebulowych i udekorować rzeżuchą. Najlepiej podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation