Święta i uroczystości

wielkanoc

Mazurek chałwowy z konfiturą z malin i sezamkami

NA CIASTO:
150g mąki pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
150g masła, lekko ocieplonego
50g cukru pudru
1 jajko

Wymieszać mąkę ze skrobią i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 45-60minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość kilku milimetrów i przenieść do formy (o boku długości 22-24cm). Z pozostałego ciasta utoczyć długie wałeczki, spleść je ze sobą i ułożyć wzdłuż brzegów ciasta (można ułożyć jeden wałeczek, jeśli pieczemy mazurka w formie do tarty nie trzeba robić brzegu). Ciasto gęsto po nakłuwać widelcem.

PIECZENIE: 160st, ok. 35minut (do zarumienienia na złoto)

NA MASĘ:
ok. 200g konfitury malinowej

80g miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

Masło utrzeć z cukrem z puszystą masę. Dodać pokruszoną chałwę i śmietankę, ponownie utrzeć. Na ostudzonym cieście rozsmarować konfiturę malinową, następnie wyłożyć masę chałwową i delikatnie ją rozprowadzić.

POLEWA:
100ml śmietanki 30%
130g czekolady deserowej lub gorzkiej

80g sezamków

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącej wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca. Oblać ciasto. Wierzch obsypać pokruszonymi sezamkami.

Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation