Kuchnia

Imprezkowo jedzeniowo

Szybkie słone bułeczki z fetą
ciasto
500 g mąki
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
50 ml oliwy z oliwek
5 dkg masła w temp. pokojowej
2 - 4 łyżek jogurtu
1 spora łyżeczka soli

nadzienie
250 g fety
1łyżka ziół prowansalskich
pieprz,
odrobinę ostrej papryki

do posmarowania
1 żółtko
1 łyżka oliwy
Make przesiać z proszkiem, zmieszać z sola. wbić cale jajko, 1 żółtko, wlać oliwę, dodać miękkie masło, 2 łyżki jogurtu i zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie, wiec w razie potrzeby dodawać pozostały jogurt. Gotowe jest bardzo elastyczne i nie klei sie do rąk
W miseczce rozbić żółtko z oliwa, odstawić.
Fetę rozetrzeć z pozostałymi dwoma białkami, dodac zioła prowansalskie, pieprz, paprykę, można dodać koperek.piec w temp 180 C około 20 – 25 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation