Kuchnia

pycha

Tartaletki krówkowe z orzechami
Składniki:
ciasto
100g mąki pszennej
50g masła
25g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżeczka kakao
nadzienie
150g krówek
2-3 łyżki mleka
100g jogurtu greckiego
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
100g prażonych orzechów ziemnych

babeczki krówkowe z orzechami

Wykonanie:
- mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce
- foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem
- ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić
- 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się cukierków, powstałą masę ostudzić
- jajko i jogurt wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
- schłodzone tartaletki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia ciasta
- podpieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić, temperaturę piekarnika obniżyć do 180 stopni
- jajko roztrzepać, dodać jogurt oraz przesianą mąkę, składniki wymieszać
- do masy jogurtowej dodać rozpuszczone krówki, ponownie wymieszać do połączenia się składników

Kruche tartaletki

- pozostałe krówki posiekać na mniejsze kawałki, wrzucić do masy, dodać do niej również 1/2 orzechów, składniki wymieszać, aby w miarę równo ułożyły się w masie
- do ostudzonych babeczek przełożyć masę tak, by w każdej znalazło się sporo orzeszków oraz kawałków krówek, masa ma wypełnić całe babeczki
- na wierzchu każdej tartaletki ułożyć gęsto pozostawione orzeszki
- babeczki wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 30 minut
- upieczone tartaletki pozostawić na krótko w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć je na blat i pozostawić do całkowitego ostudzenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation