Kuchnia

pycha

Ciasto Maxi King- bez pieczenia
Składniki:

550 g herbatników maślanych np. pełnoziarnistych
500 g kajmaku o smaku krówki z orzechami
500 g mleka w proszku
1 1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki cukru waniliowego
2 tabliczki czekolady (np. mlecznej i gorzkiej)
250 g orzechów ziemnych i laskowych
Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno 20 ciasteczek.
Na suchej patelni uprażyć orzechy. Jeżeli mamy orzechy laskowe w skorupce to po uprażeniu wyłożyć je na ściereczkę i potrzeć tak żeby skórka odeszła.
W rondelku zagotować mleko, cukier i cukier waniliowy. Odstawić do ostygnięcia.
W misie miksera utrzeć masło na białą puszystą masę.
Stopniowo łączyć masło z masą mleczną oraz mlekiem w proszku.
Masa będzie miała lejącą konsystencję, jeżeli będzie za gęsta to dodać odrobinę mleka.
Wylać połowę masy na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników.
W rondelku po masie mlecznej podgrzać masę kajmakową aby była mniej gęsta.
Wylać masę kajmakową na herbatniki.
Przykryć drugą częścią masy mlecznej i na wierzchu ułożyć resztę herbatników.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i wylać na wierzch herbatników.
Wierzch ciasta posypać uprażonymi orzechami.
Ciasto trzymać w lodówce. Ciasto po ok. 3 h stężeje jednakże najlepiej trzymać je dłużej tak aby herbatniki zmiękły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation