Kuchnia

kruche ciasteczka

Ciasto kokosowe- marzenie każdego wielbiciela kokosanek!

Składniki:

na ciasto:

115g masła
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:

2 duże jajka
150g cukru pudru
200g wiórek kokosowych
100g masła
polewa:

100g czekolady mlecznej
50g masła
ew. wiórki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Suche składniki posiekać z zimnym masłem, wyrobić szybko elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i umieścić w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24cm (w tortownicy dociąć brzegi na wysokość około 4cm), ponakłuwać widelcem spód. Dno formy powinno być wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 190oC i podpiec 15 minut (lub nieco mniej- aż dno będzie rumiane).

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać po łyżce cukier puder. W między czasie rozpuścić masło, dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Po ostatnim dodaniu cukru do białek miksować jeszcze chwilę, a następnie dodać żółtka i zmiksować tylko do połączenia składników. Wymieszać delikatnie z wiórkami. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec kolejne 30 minut w temp. 180oC. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Wylać na wystudzone ciasto. Ew. obsypać wiórkami czekoladowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation