Kuchnia

Muffiny

Kruche babeczki Tiramisu

Babeczki są mocno kawowe i intensywne w smaku, więc jeśli wolicie nieco łagodniejsze smaki zmniejszcie ilość kawy. Natomiast krem to już czysta poezja, kremowy, delikatny, słodki, bardzo dobrze komponuje się z wyrazistym smakiem babeczek. Naprawdę rewelacyjny deser, ale sami to oceńcie:). Pozdrawiam.


SKŁADNIKI NA BABECZKI:


ILOŚĆ: 9-10 babeczek

150 g mąki
20 g kawy rozpuszczalnej
90 g masła, miękkiego
30 g cukru
1 żółtko
10 g zimnej wody


SKŁADNIKI NA KREM:

250 g mascarpone
2 jajka
60 g cukru
5 g żelatyny
2 łyżki gorącej wody

Kawę miksujemy na proszek. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek kawowy oraz cukier. Miękkie masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników, lekko zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i ponownie szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. pół godz.

Foremki smarujemy lekko masłem. Schłodzone ciasto przekładamy pomiędzy dwie folie spożywcze lub papier do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek. Górną część foremek przykładamy do ciasta i wycinamy koła trochę większe od nich. Wyciętym ciastem oblepiamy foremki, natomiast nadmiar ciasta usuwamy. Tak przygotowane foremki z ciastem przekładamy na 5 min do zamrażarki, po tym czasie w kilku miejscach nakłuwamy ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 10 min. przykryte papierem do pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy papier, zmniejszamy temp. do 160 C i pieczemy kolejne 3 min. Babeczki studzimy i dopiero po tym czasie wyjmujemy z foremek.

Żelatynę rozpuszczamy z gorącej wodzie i odstawiamy. Mascarpone miksujemy chwilę, następnie dodajemy jajka, cukier oraz rozpuszczona żelatynę. Wymieszaną masę wkładamy na 15 min. do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy babeczki masą. Posypujemy lekko kakao, ale nie jest to konieczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation