Kuchnia

słodkości

Kremówki wg przepisu siostry Anastazji

Ciasto maślane:
25 dag margaryny
15 dag mąki

Mąkę z margaryną posiekać i wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto podstawowe:
20 dag mąki
1 żółtko
1/2 łyżki octu
ok. 1/4 szklanki wody

Zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić, jak na pierogi. Rozwałkować i ułożyć na nim ciasto maślane. Złożyć w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy. (Wałkujemy lekko i zawsze w jedną stronę). Upiec 2 placki na złoty kolor.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
cukier do smaku
25 dag masła

Ugotować budyń, masło utrzeć i dodawać po trochu przestudzony budyń. Przełożyć ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation