Kuchnia

słodkości

Pudding ryżowy z miodem

Składniki:

300 g ryżu
2 łyżki klarowanego masła
szczypta mielonego cynamonu
15 suszonych moreli
3 kawałki imbiru w cukrze
8 suszonych moreli do przybrania

Sposób wykonania:
Ryż zalać wodą ii gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ryż wchłonie całą wodą.
Wówczas dodać cynamon oraz miód, dokładnie wymieszać.
Następnie morele razem z imbirem zmiksować na gładką masę.
Uformować z niej 4 krążki, którymi wyłożyć dna 4 foremek wysmarowanych tłuszczem.
Na masie morelowej rozłożyć warstwę ryżu.
Foremki przykryć folią i gotować na parze około 30 minut.
Przed podaniem wyjąc pudding z foremek i polać je klarowanym miodem i udekorować kawałkami moreli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation