Święta i uroczystości

Komunia

Rolada z indyka

Jest to idealna propozycja na niebanalny obiad. Roladki z filetów z indyka wspaniale zastępują piersi z kurczaka. Wyborny farsz szpinakowy uzyskamy ze świeżego szpinaku baby.

Idealnym dodatkiem do szpinaku jest podprażony słonecznik - świetne zestawienie. Aksamitny sos z gorgonzoli powali każdego amatora serów.

Składniki:
600 g filetu z indyka
125 g gorgonzoli
150 g świeżego szpinaku baby
300 ml śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
sól, pieprz
olej, masło
słonecznik
sok z cytryny
Przepis
Filet z indyka dzielimy na 4 równe plastry, które następnie rozbijamy na jak największe i płaskie kotlety. Skrapiamy je sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Odstawiamy do zamarynowania.



W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju wraz z 2 łyżkami masła. Wrzucamy do naczynia posiekaną drobno cebulę i szklimy kilka minut. Gdy będzie złota możemy dodać do niej świeży szpinak. Całość chwilę przesmażamy, dodajemy sól, pieprz, a następnie zalewamy 3 łyżkami śmietanki 30% (szpinak bez dodatku mlecznego ma nieprzyjemny gorzkawy smak). Dusimy jeszcze kilka chwil, ale nie za długo, aby z liści nie powstała bezkształtna breja - dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i potem przestudzamy.

Na środek każdego kotleta układamy łyżkę farszu szpinakowego oraz 1 łyżeczkę sera gorgonzola. Całość zwijamy ciasno i spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem. Każdą roladę obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Gdy będą złote zalewamy je pozostałą śmietanką. Wrzucamy pozostałą część sera gorgonzola - rwiemy go na kawałki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 40 min. Po tym czasie już bez przykrywki pozwalamy, aby sos lekko odparował i się zredukował. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotowe roladki podajemy z gęstniejącym z każdą chwilą sosem serowym oraz podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation