Kuchnia

Lubię

Mazurek cytrynowo-migdałowy

Składniki:
Na spód:
175 g migdałów mielonych
100 g mąki tortowej
150 g masła
sok z ½ cytryny
75 g drobnego cukru
szczypta soli
1 żółtko

Na warstwę owocową:
750 g czerwonych owoców mrożonych (truskawki, porzeczki, jeżyny, maliny)
50 g miodu
50 g cukru

Na lemon curd:
300 ml soku z cytryny
175 g cukru (lub więcej, według smaku)
2 łyżki Limoncello (można pominąć)
3 jajka
1 czubata łyżka masła
4 łyżeczki skrobii

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy spód. Łączymy suche składniki. Robimy w nich zagłębienie, do którego wbijamy żółtko, dodajemy masło i sok z cytryny. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki zawinięte w folię na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Wykładamy ciasto na dno foremki wyłożonej pergaminem, o wymiarach 25x33cm. Pieczemy 15 minut bez nawiewu i potem jeszcze 5 minut z nawiewem. Wyjmujemy, studzimy.
2. Przygotowujemy warstwę owocową. Do garnka o grubym dnie wsypujemy owoce, zasypujemy je cukrem, mieszamy i gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna zgęstnieć na skutek odparowania płynów. Pod koniec dodajemy miód. Gotowa ma konsystencję rzadkich konfitur. Pozostawiamy ją do przestudzenia. Smarujemy nią ciasto.
3. Przygotowujemy lemon curd. Podgrzewamy lekko sok z cytryny ze skrobią i limoncello, do dokładnego połączenia się składników. Odstawiamy. W miseczce ubijamy lekko jajka z cukrem. Przelewamy masę do garnuszka z sokiem z cytryny, mieszamy, dodajemy zimne masło. Ustawiamy z powrotem na małym ogniu. Ubijamy. Masa na początku jest jasna, ale w miarę ubijania i gęstnienia nabiera głębokiego żółtego koloru. Ubijamy do momentu aż masa będzie gęsta, przezroczysta niemal i żółta. Lekko ją studzimy i wylewamy na ciasto wówczas, gdy masa owocowa ładnie się zestali. Wstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy wedle uzania. Na przykład – cytrynami w syropie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation