Kuchnia

Słodkości

Serniczki Oreo
Składniki:
6 mini serniczków
250 g sera na sernik
30 g cukru
20 g mąki pszennej
1 białko
140 g ciasteczek Oreo
30 g masła
1-2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
Ciasteczka Oreo rozdziel na połówki, zdejmij nadzienie (nie wyrzucaj go tylko) a same ciasteczka dobrze pokrusz (np. w woreczku tłuczkiem do mięsa :)). Odłóż 2-3 łyżki pokruszonych ciasteczek – będą stanowić posypkę.
Masło roztop i przestudź. Wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Taką mieszanką wyłóż małe foremki (do muffinek albo kokilki- wówczas wyjdzie mniej serniczków, kokilki są większe). Schłodź w lodówce lub zamrażalniku.
Ser zmiksuj z nadzieniem z ciasteczek, dodaj białko i cukier. Nie miksuj za długo, ale wystarczająco by wyszła gładka masa.
Masę serowa przelej na schłodzone spody serniczków. Wierzch posyp pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi.
Piecz ok. 25 minut w temperaturze 160 st. C. Następnie jeszcze 10 minut w temperaturze 100 st. C. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia.
Uwaga:
– na dno piekarnika dobrze wstawić naczynie z wodą. Serniczki nie opadną,
– dno foremek możesz wyłożyć folią aluminiową, serniczki łatwiej będą wychodzić z foremek po upieczeniu
– wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation