Kuchnia

Słodkości

Cherry pie, czyli klasyczny amerykański placek z wiśniami Emotikon heart
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
170 g zimnego masła
60 g zimnego shortening (np. planty)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka stołowa cukru
5-7 łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
1 małe jajko, osobno żółtko i osobno biało
nadzienie wiśniowe
Składniki na nadzienie wiśniowe:
1 kg świeżych wiśni
1 szklanka cukru
4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/2 szklanki wody - opcjonalnie ja nie dodawałam
Przygotowanie nadzienia wiśniowego.
Wiśnie wydrylować, wsypać do garnka, dodać cukier i gotować około 10 minut. Jeżeli wiśnie mają mało soku można dodać wody do gotowania. Skrobię wymieszać dokładnie z zimną wodą i odrobiną soku z wiśni. Cały czas mieszając wiśnie powoli wlać rozrobiona skrobię i gotować do zgęstnienia. Jeśli masa nadal będzie rzadka, można dodać więcej skrobi.
Przed użyciem do ciasta schłodzić.
Przygotowanie ciasta.
Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami szybko na kruszonkę lub użyć malaksera. Dodawać po trochę wody tyle żeby ciasto dało się zagnieść w kulę. Nie wyrabiać długo bo będzie zbite i niesmaczne. Ciasto włożyć do woreczka foliowego,
spłaszczyć i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki (można je tam trzymać do 2 dni).
Formę wysmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować na koło większe od formy i przełożyć do formy wywijając brzegi na zewnątrz. Posmarować ciasto lekko ubitym białkiem i wyłożyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować na koło większe od formy i nałożyć na nadzienie. Brzegi
lekko docisnąć i odciąć to co wystaje poza formę. Ostrym nożykiem wykroić parę otworów w cieście, żeby para z nadzienia miała ujście. Z reszty ciasta można wykroić ozdoby i ułożyć je na wierzchu. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody i posmarować nim wierzch ciasta. Formę z
ciastem postawić na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstawić blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220ºC przez około 30 minut sprawdzając w międzyczasie czy wierzch się nie przypala za bardzo (jeśli tak to obniżyć temperaturę o 20 stopni), a następnie obniżyć temperaturę do 190ºC i piec jeszcze następne 30 do 50 minut aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Studzić na kratce minimum 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation