Kuchnia

ciasta

Owocowa fantazja, 5 smaków lata

Kategorie

wszystkie
| Bułki
| Chleb na zakwasie z automatu
| Chleb na zakwasie z mieszanek "Chleba polskiego"
| Chleb przyszłości
| Chleb, ciasto zakwaszone - produkcja
| Chleb, formowanie okragłego bochenka
| Chleb, pieczywo z glutenem, moje eksperymenty
| Chleb, suchy zakwas
| Chleb, słód domowej roboty
| Chleb, weekendowa piekarnia
| Ciekawostki, niekulinarnie
| Domowy chleb na zakwasie, moja galeria, linki do przepisów
| Domowy chleb na zakwasie, pieczenie krok po kroku
| Domowy chleb na zakwasie, przepisy
| Domowy chleb, ciasto zakwaszone, zakwas, porady odnośnie pieczenia
| Grzyby leśne 2009 - 2011
| Grzyby leśne 2008
| Grzyby leśne 2012
| Grzyby leśne 2013
| Jagody leśne, zioła ogrodowe, dzikie zioła i owoce
| Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie
| Kuchnia świąteczna, Wielkanoc
| Kwiaty doniczkowe
| Makaron domowy
| Na słodko
| Nie tylko na obiad
| Piekarnik elektryczny, koszt pieczenia domowego chleba
| Polskie śniadania
| Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej
| Przetwory zimowe
| Przystawki
| Suszone warzywa i owoce
| Tu często bywam
| Wasze porady, nie tylko kulinarne, przepisy i zdjęcia
| Wpisy okolicznościowe
| Wyroby domowe, sery, wędliny, kiszonki i inne
| Wyróżnienia dla Leśny Zakątek
| Zakwas do domowego chleba

Owocowa fantazja, 5 smaków lata
poniedziałek, 02 września 2013 7:44
Skocz do komentarzy

P9010012.JPG






P9010008.JPG



Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką. Tak na zakończenie lata.

Użyłam pięć rodzajów świeżych owoców. Udało mi się jeszcze kupić jagody leśne i truskawki. Malinami pewnie jeszcze długo będziemy się cieszyć.

Tak naprawdę, to można użyć innych dostępnych owoców i skomponować własny smakowy zestaw. Kupiłam po 500g z każdego rodzaju owoców, tak jest bezpieczniej, bo np. maliny przetarłam przez sito odrzucając pestki. Do dekoracji torciku też musimy odłożyć.







P9010020.JPG





Najładniejszy kolor po zmiksowaniu ma morela, malina i truskawka. Jagody i borówka takie sobie, więc łączyłam musy owocowe, aby ożywić kolory. To tak jak łączymy farby do malowania:).

Każdy ma własną wyobraźnię do kolorów i smaku, więc tu panuje dowolność:). Torcik jest łatwy w wykonaniu, tylko potrzebujemy czasu, aby poszczególne warstwy stężały na tyle, aby położyć następną.

Nie czekałam do całkowitego stężenia warstw. Tylko pierwsza warstwa powinna być dobrze stężona. Na każdą następną przelewałam mus po łyżce. Na pewno znacie ten sposób.

Przygotowany torcik pozostawiamy w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc. Bez problemu można go wyjąć z tortownicy. Jest puszysty, niezbyt ścisły i przepyszny:).

Polecam!





P9010003.JPG





Owocowa fantazja, 5 smaków lata



Potrzebujemy, / tortownica o średnicy 21cm /.



1. Po 300g przecieru,



· z jagód leśnych,

· malin,

· moreli,

· borówki amerykańskiej,

· truskawek.



2. Dodatkowo:



· 200g śmietanki 30%,

· 250g serka mascarpone,

· 2 łyżki cukru do każdego koloru, lub w/g uznania,

· 10 łyżeczek z lekką górką żelatyny bez gotowania,

· owoce do dekoracji,

· wiórki kokosowe.





Miksujemy poszczególne owoce, maliny dodatkowo przecieramy przez gęste sito, mają zbyt dużo pestek.
Każdy przecier powinien znaleźć się w oddzielnej miseczce.
Słodzimy poszczególne przeciery w/g uznania. Ja dodałam po 2 łyżki cukru do każdego.
Serek rozrzedzamy śmietanką lekko miksując.
Tortownicę smarujemy delikatnie olejem. Można posypać dno i boki wiórkami kokosowymi.
Do każdego musu dodajemy po 90g serka zmieszanego ze śmietanką. Nie musimy ważyć. Serek dodajemy łyżką do każdej miseczki, aż do jego wyczerpania.
Jedną porcję przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia.
Wlewamy do tortownicy i czekamy aż stężeje.
Z następnymi przecierami owocowymi robimy to samo. Jedna warstwa musu tężeje w tortownicy a następną porcję doprowadzamy do wrzenia i mieszamy z żelatyną.
Na ostatnią lekko tężejącą warstwę wkładamy świeże owoce, zatapiając je delikatnie.
Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation