Kuchnia

Lżejsze

Dietetyczne Ciasto Marchewkowe

Składniki na tortownicę (22 cm średnicy):
Mąka pszenna graham (typ 1850) - 2 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Drobno starta marchew - 2 szklanki
Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
Rodzynki - 4 łyżki
Olej rzepakowy - 1/4 szklanki
Ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka)
Sok z cytryny - 2 łyżki
Jaja - 4 sztuki
Miód - 5 łyżek (więcej jeśli chcemy bardziej słodkie ciasto)


Sposób przygotowania:
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodaj żółtka i miód - ubijaj jeszcze przez chwilkę.
Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki - delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation