Kuchnia

Lżejsze

Crispy Biscuits : Domowa kokosowa granola z płatkami ryżowymi


Składniki: (1 duży słoik)
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
1,5 szklanki płatków ryżowych,
1/3 szklanki płatków owsianych górskich,
3 łyżki wiórków kokosowych,
1 łyżka otrąb owsianych wysokobłonnikowych,
1/2 szklanki miodu,
3 łyżki masła orzechowego (najlepiej z kawałami orzeszków),
3 łyżki cukru trzcinowego.

W rondelku podgrzać miód, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Dodać masło orzechowe, dokładnie wymieszać. W misce zmieszać płatki owsiane, ryżowe. otręby i wiórki kokosowe. Masę miodową przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać (jeśli komuś wygodniej, może zrobić to dłońmi), Mieszankę wysypać ma blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa nie może być zbyt cienka. Wyrównać, lekko docisnąć. Piec ok. 10 min. w 175°C. Wystudzić i poczekać, aż granola stwardnieje. Kiedy będzie wystarczająco twarda (ok. 30 min.), połamać na mniejsze kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation