Kuchnia

Przepisy

Musaka według Pascala Brodnickiego



Musaka według Pascala Brodnickiego


Co kupić

•2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
•3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
•50-70 ml oliwy z oliwek
•2 duże cebule, posiekane
•1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
•szczypta mielonego cynamonu
•500 g przecieru pomidorowego
•100 ml czerwonego wina
•600 ml mleka
•120 g masła
•100 g mąki
•2-3 szczypty gałki muszkatołowej
•1 opakowanie sera typu greckiego
•2 żółtka
•sól
•pieprz


Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 30min


Przygotuj
•Naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy.
•Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Bakłażany i cukinie

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.

Sos pomidorowy

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Sos beszamelowy

W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation