Kuchnia

Muffinki

Babeczki z czekoladowym kremem mascarpone

Składniki na około 10 babeczek:
110 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:
Mąkę, proszek, kakao - przesiać, odłożyć na później.

W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.

Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Krem czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki

Śmietanę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami do ubijania białek), choć nie bedzie miało to znaczącego wpływu na zmianę konsystencji kremu. Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation