Kuchnia

na zdrowie

Owsiane placuszki z jabłkiem i cynamonem

Składniki (około 20 małych placków):
1 jajko
1-1,5 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżki oleju
2/3 szklanki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
1-2 łyżki rodzynek
1 szklanka mleka
0,5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 starte jabłko

Przygotowanie:
W misce wymieszać jajko, cukier, wanilię, olej. Dodać płatki owsiane, rodzynki i mleko. Odstawić na około 15-30 minut. W osobnej misce wymieszać suche składniki - mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól. Połączyć z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Na koniec dodać starte jabłko i wymieszać. Rozgrzać patelnię z powierzchnią nieprzywieraną. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta i smażyć kilka minut na niedużym ogniu, aż do pojawienia się bąbelków na powierzchni. Przewrócić i smażyć kilka minut z drugiej strony - do zarumienienia. Podawać z konfiturą, musem jabłkowym lub innymi dodatkami wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation