Kuchnia

Mięsko

Kurczak po grecku z cytrynami

Doskonale, lekkie danie miesno-warzywne z dodatkiem cytrynowej skorki...
Potrzebujemy:
1kg filetow z kurczaka lub 1.5 kg kurczaka
2 cytryny
1 duza cebule
2 marchewki
2 lodygi selera naciowego
3 lyzki oliwy z oliwek
sol
szczypta pieprzu cayenne
ok 150 ml rosolu
zielona pietruszka
Przygotowanie
Jesli decydujemy sie na kurczaka: nalezy podzielic go na 10-12 czesci; jesli
sa to filety: podzielic kazdy na pol.
Z cytryn zdjac skorke i pokroic ja w cieniutkie paseczki (np.
nozem "canelle"), nastepnie wycisnac z nich sok.
Cebulke kroimy w drobna kostke, marchewki i lodygi selera w plasterki.
Na glebokiej patelni rozgrzewamy oliwe i smazymy kawalki kurczaka lub filety
(dostosowujac czas smazenia do rodzaju miesa - kawalki ok 8-10 min z kazdej
strony, filety krocej)az uzyskaja ladny zlotawy kolor. Wyjmujemy podsmazone
mieso i odstawiamy na bok. Teraz kolej na warzywa - na patelnie wrzucamy
cebule, marchew i lodygi selera - smazymy ok.5 min. mieszajac. Wkladamy do
warzyw kurczaka i doprawiamy sola i pieprzem cayenne.
Do rosolu dodajemy skorke z cytryny i sok i wlewamy na kurczaka. Dodajemy 2
lyzki drobno posiekanej natki pietruszki (jesli mamy liscie selera, rowniez
mozna dodac!), delikatnie mieszamy, zakrywamy pokrywka i dusimy ok 30 min
na "wolnym" ogniu. Podawac mozna z chlebem, makaronem, ryzem lub couscous, i
oczywiscie zielona salata, pomidorami, cebula...
Kupujac cytryny, wybierajcie takie, ktore wziete do reki wydaja sie byc dosc
ciezkie jak na swoja wielkosc (takie beda najbardziej soczyste!) i aby
otrzymac z nich jak najwiecej soku, przed wycisnieciem rolujemy je przez
chwile na blacie stolu...

http://fotoforum.gazeta.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation