Kuchnia

święta

Pascha Wielkanocna

Składniki:



* 1,5 litra mleka świeżego 3,2% (mleko dostępne w sklepowych lodówkach, zazwyczaj w butelkach, nie UHT - czyli nie z kartonu)

* 600 ml gęstej, kwaśnej śmietany

* 6 jajek

* 1 laska wanilii

* 150 g miękkiego masła

* 1 szklanka cukru pudru

* skórka otarta z 1 sparzonej, niewoskowanej cytryny

* 1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

* ok. 200 g ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie)

* 2-3 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie)



Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.

Jajka miksujemy ze śmietaną na gładką masę i wlewamy je na gotujące się mleko. Od momentu, kiedy mleko ponownie się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż na pojawią się grudki sera (ja zdjęłam garnek z ognia po 10 minutach od zagotowania).

Durszlak wykładamy gazą (najlepiej, by gazy były 3-4 warstwy) lub czystą pieluchą tetrową i przecedzamy przez nią ser. Ser pozostawiamy na sicie przez kilka godzin (2-3) a następnie boki gazy związujemy tworząc sakiewkę i delikatnie odciskamy nadmiar wody (ja powstałą kilkę ścisnęłam dwukrotnie, niezbyt mocno).

Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce sera i nadal miksujemy, do chwili powstania gładkiej masy.

Do masy serowej dodajemy skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową oraz bakalie, które w wersji dla dorosłych namaczamy wcześniej w alkoholu.

Gotową masę przekładamy do naczynia wyłożonego gazą. Ja w tym celu zakupiłam plastikową doniczkę, ale możecie posłużyć się np. niewielkim sitkiem, miską lub małą tortownicą (ok. 14 cm średnicy).

Masę dociskamy do dna, przykrywamy gazą i dociskamy talerzem. Tak przygotowaną paschę chłodzimy całą noc w lodówce.

Jeśli macie ochotę, możecie przygotować na nią polewę czekoladową, lub udekorować bakaliami.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation