Kuchnia
święta
Pascha Wielkanocna
Składniki:
* 1,5 litra mleka świeżego 3,2% (mleko dostępne w sklepowych lodówkach, zazwyczaj w butelkach, nie UHT - czyli nie z kartonu)
* 600 ml gęstej, kwaśnej śmietany
* 6 jajek
* 1 laska wanilii
* 150 g miękkiego masła
* 1 szklanka cukru pudru
* skórka otarta z 1 sparzonej, niewoskowanej cytryny
* 1 łyżka skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
* ok. 200 g ulubionych bakalii (rodzynki, żurawina, płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie)
* 2-3 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie)
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.
Jajka miksujemy ze śmietaną na gładką masę i wlewamy je na gotujące się mleko. Od momentu, kiedy mleko ponownie się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż na pojawią się grudki sera (ja zdjęłam garnek z ognia po 10 minutach od zagotowania).
Durszlak wykładamy gazą (najlepiej, by gazy były 3-4 warstwy) lub czystą pieluchą tetrową i przecedzamy przez nią ser. Ser pozostawiamy na sicie przez kilka godzin (2-3) a następnie boki gazy związujemy tworząc sakiewkę i delikatnie odciskamy nadmiar wody (ja powstałą kilkę ścisnęłam dwukrotnie, niezbyt mocno).
Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej po łyżce sera i nadal miksujemy, do chwili powstania gładkiej masy.
Do masy serowej dodajemy skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową oraz bakalie, które w wersji dla dorosłych namaczamy wcześniej w alkoholu.
Gotową masę przekładamy do naczynia wyłożonego gazą. Ja w tym celu zakupiłam plastikową doniczkę, ale możecie posłużyć się np. niewielkim sitkiem, miską lub małą tortownicą (ok. 14 cm średnicy).
Masę dociskamy do dna, przykrywamy gazą i dociskamy talerzem. Tak przygotowaną paschę chłodzimy całą noc w lodówce.
Jeśli macie ochotę, możecie przygotować na nią polewę czekoladową, lub udekorować bakaliami.
Smacznego :)
MA==