Kuchnia

Pyszności

Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą

Składniki:

mąka [2 szklanki]
proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
jajka [3 szt.]
banan [3 szt.] (średniej wielkości, rozgniecione widelcem)
cukier brązowy [0.5 szklanki]
cukier [0.5 szklanki]
czekolada [80 g] (do 100g, posiekanej)
orzechy włoskie [0.5 szklanki] (posiekanych)
olej [0.75 szklanki]
mleko [0.25 szklanki]
sól [1 szczypta]

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry).

W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany.

Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka aby ciasto nie było bardzo gęste.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę).
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka).

Upieczone muffiny wykładamy na kratkę, studzimy, zjadamy.

Smacznego!

Ilość: 12-16 muffinek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation