Święta i uroczystości

Wielkanoc

Różany mazurek z białą czekoladą i pistacjami.

Składniki (1 duży mazurek lub 2 małe):

Ciasto:
175 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
100 g zimnego masła lub margaryny
1 żółtko
szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (lub dwóch) na oprószonym mąką blacie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor ok. 15 minut.
Studzimy na kratce. Przygotowujemy masę różaną.

Masa różana:
200 g białej czekolady (użyłam czekolady z chrupkami dla ciekawszego efektu)
4 łyżeczki konfitury różanej
1 - 2 łyżeczki wody różanej
1 łyżka masła
1 - 2 łyżki śmietany kremówki
odrobina różowego barwnika
+ garść obranych i posiekanych pistacji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, śmietany i wody różanej, aż uzyskamy gładką, lśniącą masę. Dodajemy konfiturę i odrobinę różowego barwnika, mieszamy i wykładamy na kruche ciasto.
Masę różaną od razu posypujemy posiekanymi pistacjami. Odstawiamy mazurka, aż masa zwiąże.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation