Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Najlepsza zupa z soczewicy i babeczki z fetą i oliwkami
WEGAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY wg przepisu mojej mamy - dedykowana Asi

Składniki:

- 1,5 litra wody
- 3 kostki wywaru warzywnego
- sól
- pieprz
- posiekane dwie duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- kilka obranych i pokrojonych marchewek (ok 3 dużych)
- kawałek selera (niekoniecznie)
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (przepłukanej na sitku pod wodą)

DODATKI: ja lubię więc dodaję jeszcze: przyprawę curry, zmieloną kolendrę i kminek (rzymski lub zwykły). Polecam przynajmniej użyć kminku - ułatwia trawienie soczewicy :) + ewentualnie inne przyprawy jeśli uważacie, że trzeba jej więcej

DODATEK NIEWEGAŃSKI: ok 1/2 szklanki słodkiej śmietanki dodanej do już zblendowanej zupy

PRZEPIS:

1 Zagotuj wodę z kostkami wywaru warzywnego. Dodaj sól, pieprz i posiekaną cebulę oraz czosnek i resztę przypraw. (Dziwna kolejność, że przyprawy idą najpierw pewnie wynika z tego, że przepis był wg pięciu przemian, bo tak gotuje moja mama, ale ponieważ ja dodałam swoje przyprawy - pewnie i tak ta kolejność jest teraz zła, więc równie dobrze możecie najpierw wrzucić warzywa a na końcu przyprawy).

2 Dodaj marchewki oraz seler i gotuj ok 5 minut.

3 Dodaj soczewicę. Nakryj garnek pokrywką i gotuj aż zmięknie i marchew i soczewica.

4 Zmiksuj zupę blenderem.

5 W opcji wege - dodaj śmietankę (jeśli planujesz nie przytyć dodatkowych kilogramów - naprawdę nie dodawaj jej, zupa jest super i bez tego)

Notatka mojej mamy: Posyp natką pietruszki i dodaj grzanki z masłem nasmarowane czosnkiem.

Moja notatka do mojej mamy: mamo... a kto by miał czas na to wszystko!

BAZA NA MUFFUNY/BABECZKI
wg przepisu Agnieszki

SKŁADNIKI:

- 100 g ekologicznego roztopionego masła
- 1 ekologiczne jajko
- szklanka ekologicznego mleka
- 2 szklanki białej mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia

PRZEPIS:

Zasadniczo przepis polega na tym, że łączymy suche z suchym a mokre z mokrym i mieszamy razem - nie mikserem tylko łyżką. Ważne żeby masło było roztopione ale też ostudzone.

Do bazy dodajemy albo zioła, oliwki, suszone pomidory, ser, pesto itp - tak jak ja - efekt widzicie na zdjęciu.

Albo możemy też zrobić typowe słodkie muffiny z dżemem, czekoladą, rodzynkami czy czymkolwiek na co macie ochotę.

Polecam gorąco wypróbować różne warianty a za przepis bardzo dziękuję.

No to co, jeść a potem na spacer? :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation